Tudja meg, mennyit fogyaszt háztartása

Elektronikai eszközeink fogyasztása

Egyre több háztartási és szórakoztató elektronikai eszközt használunk, az energia pedig nem lesz olcsóbb (sőt!). Forrásokat ajánlunk, melyek segítenek eligazodni abban, mi mennyit fogyaszt, mivel érdemes spórolnunk.

Az energiaklub legújabb kutatása szerint az átlagos magyar családban az összjövedelem 20%-át teszik ki a háztartási energiakiadások. Más források szerint az összes fogyasztásunk 30%-áért elektronikai eszközeink felelősek, tehát a fűtés, hűtés és melegvíz (szintén csökkenthető energiaigényű) előállítása mellett komoly tétel ez is. Egy angol és egy magyar honlapot ajánlunk a témában.

Háztartási gép: fogyasztás energiacímke alapján

Tanulságos adatok, kiváló alkalmazás

Remek könnyen átlátható alkalmazást ajánlunk, mely különböző szempontból csoportosítja a háztartási gépeket, mint elektromos fogyasztókat. A General Electric itt található alkalmazása az egyszerű fogyasztási adatok mellett azt is megmutatja, hogy az adott berendezés használata adott időszakban mennyibe kerül (dollárban), illetve azt, hogy egy kilowattórányi áramot mennyi használattal fogyasztunk eszközünkkel.

A sokoldalúság mellett az alkalmazás másik előnye, hogy rengeteg berendezésről kínál adatokat. Olyan, Magyarországon ritkaságnak számító masinákról is, mint a popcorn pattogtató, vagy az elektromos konzervnyitó.

Az éves fogyasztás adatait mindenképp érdemes böngészni annak ellenére is, hogy dollárban adták meg. Átszámolni az eltérő árszínvonal miatt talán felesleges ezeket, de az eszközökhöz tartozó összegeket érdemes összevetni.

Főleg, hogy az alkalmazás fogyasztás szerint sorba rendezi azokat: az első három helyen a központi klíma, a bojler és a fűtés van, ami talán nem meglepő (legfeljebb sorrendjük). Az már inkább elgondolkodtató, hogy az első húszba hány szórakoztató elektronikai termék került a plazmatévétől a monitoron át a játékkonzolig.

Háztartás és spórolás: hűtő és más

Hazai oldal a témában

Az ELMŰ energiatakarékossági programjának keretében találunk hazai fejlesztésű oldalt is. Ezen adatok bogarászása is tanulságos lehet.

Kiderül például, hogy a mosás és ruhaszárítás a leginkább pénz és energiagyilkos foglalatosság. Azonban kár lenne csak abból kiindulni, hogy egy adott tevékenység mennyi pénzünkbe kerül. A mosó és szárítógép sokat fogyasztó programja például ugyan több mint háromszor annyit fogyaszt, mint egy nagyméretű mélyhűtős hűtőszekrény, azonban nem szabad arról megfeledkezni, hogy az utóbbi állandóan megy.

Ami azt jelenti, hogy már 24 óra alatt több energiára van szüksége, mint a nagy étvágyú mosó-szárítógépnek egy programhoz.